Snijwond

Definitie

Een snijwond ontstaat door het splijten van de huid ten gevolge van het snijden met een scherp voorwerp, zoals een mes, glas, metaal enzovoorts. 

Kenmerken

De wondranden zijn recht en scherp afgrensbaar. De wonddiepte kan sterk variëren, sommige snijwonden zijn oppervlakkig, anderen kunnen zeer diep zijn.

Behandeling

Een grondig en betrouwbaar klinisch onderzoek van de wond en van de omliggende structuren, evenals van de motorische en sensibele functies van de ledenmaten (handen, vingers) is essentieel.

 

  • Bij snijwonden gelokaliseerd ter hoogte van de thorax of het abdomen kunnen ook de longen of intra-abdominale organen zijn geraakt. In deze gevallen kan een aanvullend röntgenonderzoek nodig zijn.
  • Snijwonden veroorzaakt door een scherp voorwerp dat in aanraking is geweest met rauwe vleesproducten is per definitie bacterieel besmet.
  • Spoel de wond goed met stromend lauw kraanwater.
  • Leg het aangedane lichaamsdeel omhoog.
  • Inspecteer de wond op ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies.
  • Indien er (mogelijk) sprake is van (straat)vuil, tetanusprofylaxe geven.

 

Een wond wordt verbonden om de wond mechanisch te beschermen en om eventueel wondvocht en/of bloed op te vangen. Een doorweekt verband is echter een voedingsbodem voor bacteriën en dient vervangen te worden. Wanneer er geen sprake is van wondvocht of bloedlekkage en mechanische bescherming niet nodig is, kan verband al na twee dagen achterwege blijven.

 

Bron; Richtlijn Wondzorg, evidence-based richtlijn voor de behandeling van wonden met een acute etiologie in de ketenzorg (2013).