Schaafwond

Definitie

Een schaafwond is een wond waarbij door een mechanische oorzaak (schuren over meestal een ruw oppervlak) een deel van de opperhuid is verwijderd

Kenmerken

Een schaafwond kenmerkt zich door de oppervlakkigheid van de huidbeschadiging, door puntvormige bloedinkjes en door pijn. Afhankelijk van de oorzaak kan de wondbodem verontreinigd zijn. Schaafwonden kunnen lekkend, niet lekkend en/of geïnfecteerd zijn.

Behandeling

  • Schoonspoelen met lauw kraanwater en verwijderen van vuil (eventueel met borstel of gaasje).
  • Oppervlakkige, niet lekkende schaafwonden kunnen drogen aan de lucht, of bedekt worden met vaseline of een simpele pleister. Soms is een wondfolie handig om de wond extra te beschermen ( schuren kleding).
  • Wanneer grote schaafwonden erg pijnlijk zijn zorg dan voor een goede pijnstiller.
  • Het vervelende van een schaafwond is dat verbandmateriaal vaak gaat "kleven", daarom is het aan te raden om een schaafwond eerst te bedekken met een vetgaasverband. Het vetgaasverband heeft enkele voordelen, het verkleeft niet in de wond en de pijn wordt sterk verminderd.
  • Afhankelijk van de ernst van de bloeding het vetgaasverband extra bedekken met gazen om het wondvocht op te vangen. Dit kunt u vervolgens vastzetten met een zwachtel.

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan met een schaafwond als deze:
- erg groot is en er veel straatvuil in de wond is gekomen.
- hevig bloed.
- zorgt dat je het lichaamsdeel niet meer kan bewegen.
- een groot deel van het lichaamsoppervlak bedekt.
- erg pijnlijk is.

Soms wordt aangeraden om een tetanusvaccinatie te halen vanwege het vele straatvuil dat in de schaafwond kan komen.

 

Bron: Richtlijn Wondzorg, evidence-based richtlijn voor de behandeling van wonden met een acute etiologie in de ketenzorg(2013).