Diabetische voet (diabetisch ulcus)

Definitie

Er is sprake van een diabetische voet indien ten gevolge van Diabetes Mellitus (suikerziekte), afwijkingen en of een wond aan de voet zijn waar te nemen.

Kenmerken

Er zijn veel verschillende klachten op het gebied van de diabetische voet. Voeten kunnen gevoelloos of juist pijnlijk zijn maar ook warm en rood of juist koud. Mensen kunnen ook diabetische voet  wonden hebben die niet vanzelf genezen.

 



Behandeling

Bij lokale wondbehandeling is het belangrijk om de wond in een optimale conditie te brengen. Naast voldoende bloedvoorziening en voldoende drukontlasting, is het belangrijk om het risico op een infectie zo laag mogelijk te houden. Dit dient gedaan te worden door de wond frequent te beoordelen en te verzorgen en op een hygiënische wijze om te gaan met de wond.

Preventie

U kunt een diabetische voet voorkomen, maar daarvoor moet u wel goed voor uzelf en uw voeten zorgen. Als u twijfelt aan uw voeten, of als u bang bent dat u risico loopt op problemen, dan kunt u een voetonderzoek uit laten voeren door bijvoorbeeld een podotherapeut. Deze kan u ook helpen bij het doen van regelmatige voetzorg,

Lees hier tips op het gebied.van preventie:

Controleer dagelijks uw voeten.
Met een spiegel, die u schuin ten opzichte van de muur plaatst, kunt u ook uw voetzool bekijken. Kijk ook tussen uw tenen. Indien u slecht kunt zien, laat dan iemand in uw omgeving regelmatig uw voeten inspecteren.

Draag schoeisel met de juiste pasvorm.
De meeste wondjes bij diabetespatiënten ontstaan bij de tenen. Veelal is het dragen van een schoen met onvoldoende teenruimte hier de oorzaak van. Indien u minder gevoel in uw voeten heeft, heeft u te laat in de gaten, dat u uw tenen beschadigd. Kortom, zorg dat u samen met uw podotherapeut (en eventueel in overleg met een orthopedisch schoentechnicus) al uw gedragen schoeisel goed laat beoordelen op pasvorm en functionaliteit.

Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke.
Voordat u de schoenen aantrekt is het belangrijk om altijd de binnenkant te controleren.

Loop nooit op blote voeten.
U kunt wondjes oplopen door het stoten van de voeten of het stappen op een scherp voorwerp zonder dat u dit opmerkt. Veel wonden ontstaan daarom in de thuissituatie. Het is dus belangrijk dat u binnen ook geschikte schoenen of pantoffels draagt.

Plaats uw voeten nooit tegen een kachel of kruik en neem geen (warme) voetenbaden.
Door de gevoelsstoornissen merkt u te laat op, dat uw voeten verbranden.

Schoeisel en andere hulpmiddelen
Goed schoeisel is voor iedereen belangrijk. Maar vooral voor mensen met diabetes. In relatie tot diabetes kennen we verschillende soorten schoeisel:

  • confectieschoeisel
  • semi-orthopedisch schoeisel of personal pair
  • maatgemaakt schoeisel

Leefstijladvies

Vooral goede bloedglucosewaarden en goede schoenen zijn van groot belang om complicaties aan de voeten te voorkomen. Ook als pas diabetes bij u is geconstateerd. Regelmatige controle is belangrijk. Zowel door uzelf (dagelijks), als door een medisch pedicure, podotherapeut of bij de huisarts of behendelend medisch specialist (minimaal één keer per jaar). Aarzel niet om dit te doen: het spaart uw voeten.

  • Let op genoemde symptomen en neem bij afwijkingen direct contact op met uw arts of podotherapeut;
  • verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoornpleisters: bezoek een pedicure met aantekening diabetische voet;
  • Draag sokken van goede kwaliteit zonder dikke naden, plooien of strak elastiek;
  • Loop nooit op blote voeten en zorg voor degelijke schoenen die goed passen: een hak van 1 tot 2 cm is optimaal;
  • Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten;
  • Onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes, steentjes of harde naden;
    knip uw nagels recht af en niet te kort;
  • Gebruik geen kruik in bed, neem liever thermosokken;
  • Voetgymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming, daarvoor bestaan eenvoudige oefeningen;
  • Was uw voeten regelmatig, maar neem geen voetbaden. Vermijd extreme temperaturen. Droog de voeten goed en deppend af. Wrijf droge voeten in met dunne olie of geschikte voetencrème;
  • Gebruik geen gaas en verband ter bescherming van uw voet: dit zorgt voor te veel druk op bepaalde plekken in de schoen.

klik hier als u deze tekst uit wil afdrukken.
Bron: www.dvn.nl