Verbandmateriaal

De professional die uw wond behandelt heeft een keuze gemaakt uit vele verbandmaterialen om uw wond zo snel mogelijk te laten genezen. Tijdens het genezingsproces verandert de wond voortdurend. Dit betekent dat de keuze voor het verbandmateriaal soms bijgesteld moet worden. U kunt de professional hierbij helpen door contact op te nemen indien de wond en/of het verbandmateriaal zich anders gedraagt dan u is verteld. 

Wondaspecten

De volgende aspecten kunnen erop wijzen dat de behandeling mogelijk aangepast moet worden:

  • toename van pijn
  • warmte, roodheid en zwelling van de huid rondom de wond
  • vieze geur
  • pusvorming en/of toename van vocht uit de wond

Verbandmateriaal

Bij sommige verbandmaterialen is het nodig om een extra verband te gebruiken om b.v. vocht op te vangen of om ervoor te zorgen dat het verband op zijn plaats blijft. Het verband dat direct op de wond komt bevat de werkzame stof en kan vaak wat langer blijven zitten dan het verband wat hierover heen komt (extra verband).

Hieronder kunt u nalezen wat het verbandmateriaal hoort te doen:

AlginaatCutimed Alginate®, Kaltostat® 
verandert na contact met wondvocht in een zachte gel, in deze gel worden worden bacteriën gevangen en zo uit de wond gehaald. Het wordt binnen de wondranden gelegd.
Als het alginaat gaat schuiven of helemaal verzadigd is (gaat lekken) moet het vervangen worden. Dit kan dus eerder zijn dan de geplande controle.

Aquacel®:
verandert na contact met wondvocht in een zachte gel, het wordt over de wondranden gelegd, en moet meerdere dagen blijven zitten.

Hydrogel: Nu-gel®, Cutimed Gel® 
Hydrogels bestaan grotendeels uit water en afhankelijk van de vochtigheid van de wond geven ze vocht af of nemen ze vocht op. 
Als de wondranden wit en zacht worden of het verband blijft kleven werkt de hydrogel niet zoals het hoort.

Novuxol®: 
breekt dood weefsel af. Droge korsten worden eerst verweekt met hydrogel. 

PHMB: Prontosan gel®, Kerlix AMD® 
is een reinigend gel/verband dat wordt gebruikt als eerste bacteriebarrière.
Als de wond en/of wondomgeving ondanks dit verband meer pijn gaat doen, warm, rood en dik wordt is de werking onvoldoende.

Behalve de meer geavanceerde verbandmaterialen zijn er ook producten om b.v. te reinigen, extra vocht op te vangen, te laten indrogen, verband te fixeren of om de wondgenezing te ondersteunen zoals b.v. compressieverband of verbandkousen. Een goede huidverzorging draagt bij aan de conditie van de omliggende huid.