Incontinentie dermatitis (IAD)

Definitie

Incontinentie dermatitis (Incontinence Associated Dermatitis ofwel IAD) is huidletsel dat ontstaat door langdurige blootstelling aan  urine en/of ontlasting op de huid.

Het bevindt zich dan ook voornamelijk in het ‘onderbroek’-gebied en kan uitbreiden naar omliggende huidplooien, bovenbenen en onderrug. (De meesten kennen het als luierdermatitis/luiereczeem bij kinderen)

Het is een oppervlakkige aandoening zoals een schaafwond of de huid onder een blaar. Met snel ingrijpen kan erger worden voorkomen.
Vaak zie je kopie-letsel, waarbij bijvoorbeeld de vlekken op de linker en rechter bil dezelfde vorm/kleur hebben. 

Kenmerken

 Waaraan herken je een incontinentie dermatitis?

          Milde IAD

IAD begint met roze/rode vlekken, waarbij de randen vaag zijn en een onregelmatige vorm  hebben. Ze voelen warm aan.

Bij patiënten met een donkere huidskleur is het moeilijker om een kleurverandering te zien en de kleur kan verschillen ten opzichte van de blanke huid. Let dan vooral op de temperatuur van de huid. De mild-aangedane huid voelt op de IAD plaatsten warmer aan. 

          Matige IAD

Als de huid gaat glanzen en/of vochtig aanvoelt dan is er sprake van een matige IAD. Er kunnen blaren ontstaan, de huid kan wat dikker aanvoelen, wordt roder en de plekken worden pijnlijker.
Bij patiënten met een donkere huidskleur kan de huid wit, geel of donkerrood/paars van kleur zijn.

          Ernstige IAD

Als de huid kapot gaat, gaat bloeden of de huid opkrult en blijft plakken aan kleding/gazen is er sprake van een ernstige IAD. 

Behandeling

Neem contact op met uw huisarts of (wijk)verpleegkundige als preventieve maatregelen voor u niet haalbaar zijn of als er toch IAD ontstaat.

Zie ook huidverzorging bij Preventie

Producten

Vraag advies aan apotheker, wondverpleegkundige, huisarts of wondconsulente voor de juiste maat incontinentie-materiaal. Gebruik zeker geen celstofmatjes of inleggers.

Preventie

De basis is huidcontact met urine en ontlasting minimaliseren en het toepassen van goede huidzorg.

Huidverzorging

Goede preventieve huidzorg dient dagelijks en met aandacht te gebeuren. Drie kernwoorden zijn: zachte reiniging, hydrateren en beschermen.

Zachte reiniging gebeurt met water en/of een ph-neutrale zeep.
Hydrateren door het regelmatig aanbrengen van hydraterende (vochtinbrengende) niet geparfumeerde producten.
Beschermen door het aanbrengen van barrière producten, zoals de ‘gewone’ vaseline (petrolatum) of zinkolie.