Huidscheur (skin tear)

Definitie

Een skin tear is een stuk huid dat is losgescheurd, meestal bij een oudere persoon.

Kenmerken

Kenmerken en oorzaken

Dit soort wonden komt voornamelijk voor op de armen en benen bij oudere mensen waarvan de conditie van de huid minimaal is en die dus een kwetsbare huid hebben. Dit is een gevolg van verandering in de huid ten gevolge van het ouder worden. De dikte en de treksterkte van de huid neemt af. Ook de bloedvaten worden kwetsbaarder, hierdoor zie je ook vaker blauwe plekken.
Bepaalde medicijnen (zoals corticosteroïden,bijvoorbeeld prednison, bloedverdunners etc.) hebben een nadelig effect op de conditie van de huid. Ook roken, te weinig of te eenzijdig eten en drinken zijn nadelige factoren.
Een ‘scheur’ in de huid ontstaat door een trauma; meestal stoten of vallen, maar kan ook ontstaan omdat iemand u behoedt voor vallen en u net iets te stevig vastgrijpt. Ook onvoorzichtig tillen door de zorgverlener of het lostrekken van een pleister kan deze wonden veroorzaken.

Behandeling

Klik hier voor uitleg van de stappen:

 1. spoel de wond goed schoon, b.v. onder een zacht stromende, lauwwarme kraan.
 2. probeer het opgekrulde huidflapje op zijn oorspronkelijke plaats terug te leggen. Eventueel met behulp van een pincet, dan zachtjes glad wrijven.
 3. plaats een siliconen pleister over de wond(en), zodat het huidflapje op zijn plaats gehouden wordt. Deze pleister laat u 10-14 dagen zitten.
 4. leg een gaas op de siliconen pleister en zet deze vast met een zwachtel, niets plakken op de huid. Mocht er bloed/vocht door het gaas heen trekken dan alleen stap 4 herhalen. De siliconen pleister van stap 3 laat u zitten. Daaroverheen legt u een droog verband. 

Zijn deze stappen niet zelf te doen door u of uw mantelzorger, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of huisartsenpost. Vraag uw huisarts of apotheker om informatie over siliconen pleisters.

Met deze behandeling is er een grote kans dat het lapje geheel of grotendeels intact blijft en na 2 weken de huid weer helemaal vast zit.

Bron: www huidziekten.nl

Leefstijladvies

Veilige omgeving 

 • Zorg dat uw omgeving veilig is, zodat u zich niet kunt stoten aan scherpe randen van bv tafelpunten of bed.
 • Er zijn stootbeschermers te koop bij thuiszorgwinkels, maar ook bij bepaalde woonwarenhuizen of bouwmarkten die u bijvoorbeeld op de hoeken van een tafel kunt laten monteren.
 • Verwijder voorwerpen die de doorgang binnenshuis belemmeren en haal losse kleedjes weg.
 • Zorg voor goede verlichting in huis.
 • Zorg voor goed passend schoeisel om het risico van vallen te verkleinen.

Dagelijkse verzorging

 • Zorg voor een goede huidverzorging; laat uw huid niet uitdrogen. Niet te lang en te heet douchen. Verzorg de huid met een crème (liefst zonder parfum).
 • Pas op met lange nagels en sierraden.
 • Gebruik alleen huidvriendelijke pleisters (siliconen); verder niets plakken op uw huid.
 • Maak zorgverleners en mantelzorgers er op attent dat u een kwetsbare huid heeft, zodat zij hiervoor maatregelen kunnen nemen en zo nodig hulpmiddelen kunnen inzetten.
 • Goede voeding, een goede voeding en vochtinname zorgt ervoor dat de huid in optimale conditie blijft.
 • Eet gevarieerd en drink minimaal anderhalve liter per dag

klik hier als u deze tekst wil afdrukken